logo2008Background
Nieuws SpeellijstCD's
WorkshopsJakarta Street bandKalangkang
Gong TirtaTheater DjempolSamenwerking
Over RenadiLinksGeluidsfragmenten

Kalangkang - rustige en verfijnde kamermuziek in West-Javaanse stijl.

Kalangkang, een groep van twee drie musici die een nieuwe stijl ketjapi-suling muziek spelen. Met de klassieke Sundanese (West-Javaanse) stijl Tembang Sunda Cianjuran als uitgangspunt, hebben de musici van Kalangkang hun geheel eigen stijl ontwikkeld. Ze combineren Midden-Javaanse liederen, Dangdut, Langgam, Kerontjong en Degung tot een veelzijdige en onderhoudende mix, welke Kawih Kecapi Suling genoemd kan worden: een nieuwe, meer populaire, toegankelijke vorm met de Cianjuran instrumentatie als basis.

 

 

Renadi Santoso is van huis uit opgegroeid met Indonesische muziek n met Westerse muziek. Hij is ervaren in diverse stijlen, klassiek populair en experimenteel. Zijn composities en bewerkingen zijn gespeeld door/op o.a. Multifoon, Istika, Ensemble Radak, Gong Tirta, Awas!, Wereldkinderfestival, Pasar Malam Besar, Immortal Fit en Aorta. Studeerde klassieke gitaar en geldt als gamelan expert in het Tropenmuseum in Amsterdam.

Kalangkang maakt gebruik van drie toonschalen (pelog, sorog en salendro) zodat een zeer gevarieerd programma mogelijk is, elegant, subtiel en verfijnd. Maar ook lichte, vrolijke liedjes worden vertolkt. Met drie zangers in de groep is het vanzelfsprekend dat 'songs' het hart van het Kalangkang repertoire vormen. Daarnaast heeft Kalangkang ook een aantal prachtige instrumentals in haar show. Muziek om aandachtig naar te kunnen luisteren, of als sfeervolle achtergrond voor uw party, receptie of ander evenement.

Kalangkang is:

Renadi Santoso: kecapi-siter, zang

Jessica Polak: suling, zang, rindik

Tino Liauw: zang, percussion

 

Jessica Polak speelt suling (bamboefluit) en is zangeres in enesemble Kalangkang (Sunda) en Gong Tirta (Bali). Ze heeft opgetreden met BabouM (Keltisch en Zuid-Amerikaans), Mugi Rahayu en Istika (Javaans). Ze heeft Engelse en Franse pozie bewerkt voor muziek.

 

De instrumenten:

Ketjapi-siter: een platte, twintigsnarige cither, welke wordt bespeeld met verschillende technieken. De klank van de siter is dromerig en kristalhelder.

Suling: bamboefluit met zes gaten. Kalangkang gebruikt de lange 'Tjianjuran'-versie. Deze is ongeveer 60 cm lang en heeft een zachte, vriendelijke klank.

Rindik: bamboe xylofoon uit Bali. Dit instrument is gestemd in de 'slendro'-toonschaal. Het wordt normaal gesproken gecombineerd met een tweede rindik en een kleine, hooggestemde Balinese suling. Kalangkang gebruikt de rindik als een extra klankverrijking in bepaalde stukken vanwege de warme, sfeervolle klank.

Repertoire:

Bandung - Sorban Palid - Sekar Manis - Sekar Duaan - Sinom Degung - Mupu Kembang - Soropongan - Bajing Luncat - Es Lilin - Pras Pris - Cinta - Sunda Mekar - Mamanis - Kalangkang - Pileuleuyan - Soleram/Kicir-kicir - Kangen - Gambang Suling - Jago Kat - Walang Kekek - Singa Nebah -

Lesung Jumengglung

(de onderstreepte songs kunt u aanklikken voor het bijbehorende geluidsfragment!)

 

Zanger Tino Liauw komt uit Jakarta. Hij zong krontjong bij Suka Ria en Mutiara Indonesia, acteerde o.a. in Koloniale Waren en trad op in de Late Late Lien show met Wieteke van Dort. Speelde bij gamelan Gong Tirta en is daar nog steeds de vaste gastvocalist. Op deze foto zingt Tino in 'Gamelan meets Hawaii' een muziekvoorstelling i.s.m. de befaamde slack key gitarist Keola Beamer uit Hawaii op de Pasar Malam Besar in Den Haag.

Technische info:

Een speelplek van minimaal 60 cm hoog x 3m x 3 meter. Let op, de musici zitten op de vloer. Plaats hen niet te laag, i.v.m. de zichtlijn! Twee stopcontacten. Een kleedkamer, verwarmd, indien mogelijk afsluitbaar, met passpiegel en drinkwater.

 

Tarieven:

Om de folder met tarieven te bekijken (PDF)klik hier.

aldaar kunt u deze saven naar uw computer. - rsantoso299@cs.com, tel. 06-18707052

Kalangkang - schaduw, beeltenis, afspiegeling - 'dromen van ruisende palmen in de schemering, zachtjes kabbelend water, overvloedige groene heuvels, het geluid van vogels en krekels, sawah's in een gouden gloed. Dit is wat wij voor uw ogen en in uw hart trachten op te roepen.'

 

Top

Foto's met dank aan Harry Willemse

renadi.comrenadi.comrenadi.comrenadi.comrenadi.comrenadi.comrenadi.comrenadi.comrenadi.comrenadi.comrenadi.comrenadi.comrenadi.comrenadi.comrenadi.comrenadi.comrenadi.comrenadi.comr
Logo2008bannerContactPast ProjectsEt ParfaitHomeNieuws SpeellijstCD'sWorkshopsJakarta Street bandGong TirtaTheater DjempolSamenwerkingOver RenadiLinksGeluidsfragmenten